Tips voor jullie bruiloft

Gaat het bruiloft feest met DJ niet vanaf minuut 1 los? Redenen en oplossingen. Bruiloft tips!

Uitzonderingen daargelaten: bruiloften met of zonder DJ gaan meestal niet vanaf minuut 1 los. Dat hoeft misschien ook niet, maar jullie willen ook niet dat er de eerste paar uur niks gebeurt, toch? Althans niet als jullie er echt een feest van willen maken. Een bruiloft geef je maar 1 keer. Dus doe het dan goed. Als een bruiloft niet meteen los gaat, ligt dat niet perse aan de muziek. Het kan natuurlijk wel, maar meestal zijn er andere redenen. Uit onze ervaring hebben wij de redenen en oplossingen opgesomd. Tips voor jullie bruiloft.

Te grote feestruimte voor het aantal gasten

Essentieel en een belangrijke bruiloft tip. Zorg dat de zaal niet te groot is. Een te grote zaal geeft nooit het gevoel van ‘gezellig druk’. Feest maken is daarmee erg lastig. Niet dat het niet kan, maar goede feestjes zijn eigenlijk altijd lekker druk of te druk. Het geeft mensen het gevoel echt ergens bij te zijn. Grote lege plekken in de zaal geeft geen sfeer.
Bruiloft tips: een kleinere feestzaal kiezen, maar als je er op de avond zelf achter komt, heb je daar niet zoveel aan natuurlijk. Je zou kunnen vragen of het personeel wat kan schuiven met (extra) meubilair en planten en/of afzet schermen om het knusser te maken. Misschien kan de DJ show wel iets naar voren gaan staan. Alle beetjes helpen! Een alerte ceremoniemeester kan dit voor jullie regelen, dat hoeven jullie zelf niet te doen.
Wat doen wij: Wij geven jullie graag advies welke locatie het beste bij jullie past. Ook tijdens de opbouw houden wij hier al rekening mee, indien dat nodig is.

Terras open voor gasten bij lekker weer

Als het mooi weer is en de gasten mogen ook op het terras zitten, kan het zijn dat er veel mensen buiten gaan zitten. Nederlanders zijn nu eenmaal graag buiten als het lekker weer is. Als de zon schijnt of de temperatuur is ’s avonds nog lekker, kan het een ware uitdaging zijn om het feest binnen aan de gang te krijgen.
Bruiloft tips: terras sluiten voor gasten, eventuele heaters uit doen en niet (meer) buiten laten serveren door bediening. Bij het uitzoeken of boeken van een feestlocatie kunnen jullie misschien ook kiezen voor een plek zonder terras/buiten. Of het buitengedeelte sowieso laten afsluiten. Een geluidsinstallatie buiten zou ook een oplossing kunnen zijn, maar dit is op veel locaties niet toegestaan. Bovendien kan het feest daar ook te ‘verdeeld’ van worden, omdat de kans bestaat dat er toch veel mensen buiten gaan staan.
Wat doen wij: indien het feest te verdeeld wordt communiceren wij dit met de ceremoniemeester en locatie wat hierin mogelijk is om dit tegen te gaan.

Te warm binnen

Als het warm is of is geweest, kan een feestruimte veel te warm zijn. Dat is niet comfortabel en gasten worden ook sneller moe. En voor feesten heb je energie nodig!
Bruiloft tips: ramen en deuren open, airco aan (indien aanwezig). Sommige ruimtes worden makkelijker (te) warm dan andere. Let daar eventueel op bij uitzoeken van een feestlocatie in de zomer. Als er geen airco is en alles moet dicht blijven, kunnen jullie misschien zelf een mobiele airco (laten) regelen.
Wat doen wij: Indien de deuren en ramen open moeten zal wellicht het muziekvolume aangepast moeten worden.

Bruidspaar opent het feest laat

Veel gasten houden zich in voordat het bruidspaar het feest opent of zelf gaat dansen. Niet zelden zijn bruidsparen (te) zenuwachtig voor de opening. Niet zelden moet er dan ook eerst een drankje in ;). Of twee. Of drie…Het lang uitstellen van de opening kan er echter wel voor zorgen dat de echte feestsfeer ook langer wordt uitgesteld of dat mensen gaan informeren bij de DJ of ceremoniemeester.
Bruiloft tips: even doorbijten en lekker openen dat feestje! Jullie kunnen het :). Jullie gasten willen graag met jullie een feestje maken! Wacht dus niet te lang. Zeker niet tot halverwege de avond! Achteraf gezien valt het allemaal wel mee en stonden jullie te stralen.
Wat doen wij: Voorafgaand aan de bruiloft plant de DJ samen met jullie en de ceremoniemeester ongeveer de tijd wanneer de openingsdans is. Hierin kan een ervaren bruiloft DJ prima advies geven. Lees ons blog: Alle ogen op jullie gericht tips en ideeën voor jullie openingsdans.

Bruiloft feest met DJ bruiloft tips

Muziek te zacht

Een niet te onderschatten factor. Voor een goed feestje waarop gedanst moet worden, is gewoon wat geluidsvolume nodig. Niet dat iedereen oordoppen in moet doen, maar ‘lekker aanwezig’ moet de muziek wel zijn. Mensen zijn dat ook gewend van andere feesten, althans wel van de goede feesten waar het los ging.
Bruiloft tips: muziek opbouwen naar feestvolume. Als de muziek niet harder kan/of mag, zou de dj wat meer meer opzwepende/uptempo nummers kunnen draaien (als hij dat nog niet deed). Vraag van tevoren bij een locatie of er strenge geluidsregels zijn, zodat jullie op het feest zelf niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Een echt goed feest op een bruiloft zonder een lekker geluidsvolume is heel, heel lastig. Misschien zelfs wel onmogelijk.
Wat doen wij: Onze DJ bouwt het volume en tempo rustig op. De DJ voelt de sfeer aan. Bij binnenkomst een achtergrondmuziekje dat langzaam over gaat in het feest.

Muziek te hard

Een veel gehoorde klacht, met name bij onervaren (hobby) DJ’s. Harde muziek geeft feest. Dit is een fabel. Als de muziek veel te hard staat, is het helemaal niet meer gezellig. Mensen krijgen last en hebben het niet naar hun zin. Een goede dj (of geluidsman) voelt dit overigens aan. Een bruiloft is geen dance evenement. Het volume moet aangenaam zijn.
Bruiloft tips: De volumeknop een tikje naar beneden, uiteraard. Of misschien kan de DJ ook nog wat schuiven met de geluidsinstallatie. Misschien is de toonregeling/equalizer van de geluidsset niet goed afgestemd op de ruimte. Het finetunen hiervan kan een wereld van verschil maken. Misschien staan de hoge tonen bijvoorbeeld te hard/schel of de bassen te hard.
Wat doen wij: Wij gebruiken professionele geluidstafels zodat het volume altijd goed afgesteld is. Onze bruiloft DJ’s weten wat een passend volume is.

Veel nuchter publiek

Nuchter publiek is moeilijk aan het feesten te krijgen op een bruiloft. Als er veel mensen zijn die ver(der) moeten rijden bijvoorbeeld. Vaak gaan deze mensen ook wat vroeger naar huis. Daar doe je niet zoveel aan. Trek je daar ook niet zoveel van aan. Dit houdt je lastig tegen.
Bruiloft tips: Drank. Bier. Borrels. Je zou kunnen kijken naar locaties waar gasten ook kunnen blijven overnachten ;). Je kunt de locatie ook afstemmen op de afkomst van jullie gasten. Of ervoor zorgen dat niemand hoeft te rijden, bijvoorbeeld door het regelen van taxi’s of een party bus.

Geen gangmakers op de bruiloft

Een dj is over het algemeen de gangmaker, maar gangmakers in het publiek helpen zeker ook om het feest eerder los te laten gaan. Mensen die als eerste gaan dansen en de rest mee op de dansvloer trekken, zijn bijvoorbeeld ook gangmakers.
Bruiloft tip: Wees zelf de gangmaker. Gasten gaan veel sneller/liever dansen als ze zien dat het bruidspaar plezier heeft en zelf gaat dansen!
Wat doen wij: Al onze bruiloft DJ’s kunnen omgaan met de microfoon. Juist microfoon gebruik kan net de extra push en sfeer geven dat mensen los gaan. Vergeet niet het is jullie bruiloft. Jullie gasten feesten graag met jullie samen.

Zaal te licht

Niet iedereen denkt eraan om de lichten op tijd wat te dimmen of uit te zetten. En uitgebreide lichtshows zijn leuk, maar teveel licht (vooral in wit en geel), kan ervoor zorgen dat het er niet ‘gezellig’ genoeg uitziet.
Bruiloft tips: de normale lichten (laten) dimmen. Je zou er bij het uitkiezen van de feestlocatie ook op kunnen letten hoe het licht van buiten is op de feestlocatie.
Wat doen wij: Wij bieden accu kleurenspots om de zaal en entree sfeervol uit te lichten. Dit kan in de kleur naar jullie keuze. Wij geven graag advies welke show het beste past bij de locatie. Licht heeft een groot effect op elk feest.

Heel veel felicitaties

Wij hebben felicitatierijen van meer dan 2 uur gezien. En dat terwijl een feest vaak 4 a 5 uur duurt.
Bruiloft tips: geen felicitatierij misschien? Ga zelf bij iedereen langs. Maak een praatje en ga rustig naar alle gasten toe die je echt wilt zien en spreken. Laat de DJ of ceremoniemeester aankondigen dat jullie zelf langs komen. Of ervoor kiezen om alleen felicitaties te doen tijdens de receptie, zodat het feest snel(ler) een echt feest kan worden.

Teveel stukjes, sketches en andere onderbrekingen

3, 4,5 of zelfs 6 stukjes op een bruiloft. Op zich leuk en goed bedoeld, maar voor het echte dansfeest op je bruiloft is het niet echt bevorderlijk. Voor de DJ is het erg lastig om het feest keer op keer weer op gang te brengen. Het kan de mensen zelfs irriteren.
Bruiloft tips: Houdt het kort en bondig. Stukjes laten plannen voor een bepaalde tijd en achter elkaar. Eventueel door de ceremoniemeester laten polsen hoe lang de stukjes ongeveer duren. Stukjes die langer duren dan 15 minuten raden wij af. Een wat meer extreme oplossing: in de uitnodiging aangeven dat er geen stukjes mogen worden opgevoerd. Er is dan overigens nog steeds een kans dat niet iedereen zich daaraan houdt, de ceremoniemeester is ervoor om hier controle op te houden.
Wat doen wij: Wij bellen altijd enkele dagen voor de bruiloft met de ceremoniemeester om te bespreken of er stukjes zijn. Ons advies doe de stukjes aan het begin van het feest, zeker niet na de openingsdans. Je kunt er ook voor kiezen de stukjes tijdens de receptie of het eten te doen.

bruiloft tips spreker tijdens een bruiloft

Feestlocatie met meerdere ruimtes

In een feestlocatie met meerdere ruimtes is het soms wat lastiger om mensen als een groep te laten feesten. De gasten staan soms her en der. Overigens heeft dat ook voordelen, bijvoorbeeld voor oudere gasten en mensen die liever lekker willen kletsen in plaats van dansen. In een een feestruimte met meerdere ruimtes kan het wel zo zijn dat de sfeer meer als een borrel aanvoelt. Wel heel gezellig, maar niet echt een top feest.
Bruiloft tips: Wij raden aan het feest in 1 ruimte te houden. Creëer achterin de zaal of bij de bar zitjes voor de oudere mensen. Een ervaren DJ houdt hier rekening mee met het plaatsen van de DJ show. Zodat de zitjes niet direct voor de geluidsset staan.
Wat doen wij: Wij plaatsen de DJ show altijd in overleg met de locatie en ceremoniemeester.

Ligt het toch aan de muziek?

Dat kan. Misschien moet de DJ er nog even in komen en het publiek leren kennen, dat zou kunnen. Misschien hebben jullie niet dezelfde ideeën bij wat het feest moet zijn.
Bruiloft tips: goed van tevoren overleggen met de DJ. Geef duidelijk aan wat voor feest het moet worden. Het is jullie feest. Het kan de DJ enorm helpen om vooraf een playlist aan te leveren met 15 a 20 nummers die jullie sowieso willen horen. Verzoekjes tijdens de avond hoort erbij. Dit vinden mensen juist leuk om te doen.
Wat doen wij: Dit is een van de belangrijkste redenen waarom wij altijd een kennismakingsgesprek plannen met het bruidspaar. Wij leren jullie graag kennen om jullie wensen en ideeën glashelder te hebben. Onmisbaar voor het slagen van jullie bruiloft.
Zorg dat je een Bruiloft DJ boekt die bij jullie past. Lees ons blog DJtips.

Met deze bruiloft tips kan het feest niet meer stuk. Vergeet niet dat jullie moeten genieten. Laat jullie ceremoniemeester het werk doen. Daar is deze voor.

Op zoek naar een wedding DJ?

Inschrijven voor de nieuwsbrief